Ventilație mecanică vs COVID19

30.04.2020

Pe baza cercetărilor și a recomandărilor de la OMS, s-au elaborat o serie de recomandari pentru companii care nu au capacitatea de a practica munca de la distanță, pentru cabinete medicale, pentru cabinete stomatologice, grădinițe și școli.

Recomandarea generală este să fie evitate spațiile aglomerate și slab ventilate. 

Ventilați cât mai mult încaperea fie cu ajutorul unui sistem de ventilație, fie prin deschiderea unui geam.

Trebuie să introduceți cât mai mult posibil aer proaspăt din exterior.

 • În clădirile fără sisteme de ventilare mecanică se recomandă utilizarea activă a ferestrelor operabile (mult mai mult decât în mod normal, chiar și atunci când acest lucru provoacă un anumit disconfort termic). În aceste clădiri, deschiderea ferestrelor este singura cale de a stimula fluxul de schimb al aerului. Se pot deschide ferestrele timp de aproximativ 15 min atunci când se intră în încăpere (mai ales atunci când încăperea era ocupată de alții în prealabil). 
 • Cea mai bună alternativă este folosirea unor  sisteme de ventilație mecanică controlată.

Principalele caracteristici ale echipamentelor de ventilatie  în ceea ce privește prevenirea îmbolnăvirilor sau recuperarea persoanelor afectate de coronavirus 

 1. POSIBILITATEA VENTILAȚIEI MECANICE cu recuperare de căldură pentru fiecare camera în care este instalat dispozitivul. Sistemul de ventilatie  facilitează menținerea temperaturii corespunzatoare în încăpere . Nu uitați că virusul poate rămâne în aer până la 3 ore. Acest lucru înseamnă pur și simplu că vă puteți infecta și prin aer, în special într-o cameră care nu este ventilată.
 2. Posibilitatea de a avea o presiune a aerului echilibrată în încăpere  reduce riscul de răspândire a aerului infectat în încăperile adiacente.
 3. Posibilitatea menținerii unui nivel de umiditate corespunzător.
 4. Schimbătorul de căldură din cupru asigură o recuperare excelentă, aer curat și natural, fără microbi și bacterii, deoarece cuprul este un antiseptic natural.
 5. Admisia și evacuarea se face simultan (dublu flux) fără a se amesteca fluxurile de aer
 6. FILTRELE G3 adiționale utilizate, protejează utilizatorii de un aer poluat cu virusuri si bacterii.
 7. MENTENANTA USOARA si pe intelesul tuturor. In manualul de utilizare sunt descrisi pasii despre cum să curățați schimbătorul, nu necesită utilizarea de chimicale sau abilități specializate.
 8. Funcționare cu un nivel de zgomot scăzut, consum foarte redus de energie electrică, durabilitate ridicată a soluției ( minim 10 ani).
 9. Funcționare automată în regim AUTO bazată pe parametri de aer.
 10. Control prin telecomandă sau aplicație pentru smartphone.

Sistemul elimină aerul contaminat şi bogat în dioxid de carbon din încăpere şi asigură admisia de aer proaspăt şi curat din exterior. Totodată fluxul de admisie şi evacuare al aerului trece prin canale diferite şi nu se amestecă. În timpul ventilaţiei, prin schimbătorul de cupru se produce transferul de căldură, care de fapt şi asigură eficiența energetică a sistemului în orice anotimp.

Sistemul funcţionează foarte simplu; aerul încălzit este evacuat din încăpere prin schimbătorul de căldură care cedează căldura prin peretele schimbătorului de căldură către aerul admis în încăpere. Datorită recuperatorului , coeficientul de recuperare a căldurii ajunge la 93%. 

Recuperarea de caldură - cea mai modernă metodă de economisire a energiei -conserva proprietăţile energetice ale aerului