PROSUMATOR


Conform legii, prosumatorul este clientul final care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare.


                                În situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât   cantitatea de energie consumată, prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării. Ce înseamnă acest lucru? Că prosumatorul practic   poate folosi reţeaua de distribuţie ca pe o mare baterie de stocare. De exemplu, dacă produce  mai mult vara, poate folosi acel excedent iarna, putând face economii la costurile cu încălzirea.

Pentru a deveni prosumator, trebuie să instalezi panouri fotovoltaice la locația ta. Energia produsă de acele panouri o vei consuma chiar tu, elimințnd astfel costul facturii de energie electrică. Nu doar atât, dar vei putea vinde, la rândul tău, energie electrică, injectând-o înapoi în rețea, printr-un circuit special pregătit pentru asta.

Prosumatorii care deţin unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă şi livrată în reţeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice. 

Compensarea cantitativă a prosumatorilor cu instalaţii cu o putere de până în 200 kW va fi acordată până la data de 31 decembrie 2030, în contextul măsurilor şi acţiunilor legate de atingerea angajamentelor privind ponderea energiei din surse regenerabile în 2030 precizate în Planul Naţional Energie şi Schimbări Climatice. 

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei electrice cu o putere instalată până în 200 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

  • să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă, respectiv să factureze doar diferenţa între cantitatea de energie consumată şi cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea;
  • să reporteze în facturile prosumatorilor, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie consumată, diferenţa între cantitatea livrată şi cea consumată, prosumatorii putând utiliza cantitatea de energie reportată pe o perioadă de maximum 24 luni de la data facturării.

Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW şi cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice:

  • să achiziţioneze energia electrică produsă şi livrată conform alin. (1) la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în luna în care a fost produsă energia respectivă;
  • să realizeze în factura prosumatorilor regularizarea financiară între energia electrică livrată şi energia electrică consumată din reţea.