Sisteme fotovoltaice

21.01.2022

Sistemele fotovoltaice 

Sistemele fotovoltaice sunt echipamentele care convertesc energia solară în energia electrică. 

Curentul continuu produs de panouri, este transformat de către invertor în curent alternativ si se consumă instantaneu. 

 Dacă sistemul fotovoltaic va produce mai mult curent decât aveţi nevoie, surplusul de curent va fi "exportat" în reţeaua publică. 

 În cazul subproducţiei, doar deficitul de curent va fi "importat" din reţeaua publică, iar doar acesta se va regăsi în factură.

 În caz de întreruperi de curent la furnizor, invertorul On-Grid sistează producţia proprie de curent pentru întreaga perioadă cât este oprit curentul la furnizor.


Sistemul fotovoltaic ON-GRID sau legat la retea, este alcauit dintr-un ansamblu de componente: panouri fotovoltaice, care absorb si transforma lumina soarelui in energie electrica, un invertor solar pentru a face conversia curentului electric, sisteme de sustinere si alte accesorii pentru a produce energie electrica. 

O parte din energia produsa este consumata direct de beneficiar, iar cealalta parte este injectata in retea, pentru a fi recuperată noaptea. Acest sistem fotovoltaic On-Grid permite o reducere a facturii de electricitate pana la 100 %. 

Sistemele fotovoltaice OFF-GRID  sunt independente fat de reteaua de energie electrica si ele permit stocarea energiei produse, in acumulatori, pentru a alimenta consumatorii atat pe timpul zilei, cat si noaptea. 

Aceste sisteme sunt alcatuite din: panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice,  cablu solar care transportă energia produsa de panouri si conectori, regulator de incarcare a acumulatorilor, invertor OFF-GRID ce transformă curentul continuu in alternativ, acumulatori care stochează energia produsa in timpul zilei.